Do gi in simbolika

DO GI - oblačilo za karate

dogi

Oblačilo za karate se imenuje »gi« (tudi »do-gi« ali »karate-gi«). Narejena je po vzorcu obleke, ki so jo osnovali na koncu 19 stoletja za judo. Sestavlja jo bel suknjič, bele hlače in pas.

Z izjemo barve pasu nosijo vsi karateisti enake obleke.

Bela barva obleke simbolizira čistost namenov in odsotnost hudobnih motivov, saj bela barva v bistvu pomeni , da ni nobene barve. Ta prispodoba pa nima resnične zgodovinske osnove.

Obstoja mnogo različnih borilnih veščin in večina od njih uporablja svoje vrste oblačil. Nekatera od njih so podobna našim, mnoga pa ne. Nikoli ni zaželjeno obleko, pas ali oznake kakšne druge šole borilnih veščin, kajti vsaka od njih ima svojo zgodovino, tradicijo in simboliko.

Pri začetnikih je zaželjeno, da nosijo »do gi« čimprej mogoče. Vendar lahko na začetku vadijo tudi samo v majici s kratkimi rokavi in ohlapnimi hlačami.

 

OBI - pas pri kimonu

obi

Pas pri karate oblačilu »dogi« se imenuje »obi«.
Pri vadbi drži oblačilo skupaj, označuje pa tudi stopnjo znanja posameznika. Šolski (kyu) pasovi so barvni, mostrski (dan) pa črni.

 

 

 

 

 

 

JKA znak

JKA znak je »In-Yo« simbol. To je manjši krog v večjem krogu. Manjši krog je rdeče barve in predstavlja sonce. »In-Yo« simbol ima enak pomen kot kitajski »Yin-Yang« simbol. Predstavlja ravnovesje med nasprotnimi silami in v prenesenem pomenu lahko rečemo, da predstavlja naravo.
Japonski napis pod znakom pa pomeni: Shadan hojin Nihon karate kjokai - Zveza, družba Japonske karate zveze.

jka_title1


Shotokan tiger

Shotokan tiger ima svoj izvor na okinawski gori »Mount Torao« (kar pomeni »tigrov rep«), kjer je Funakoshi poslušal šum pinij v vetru med večernimi sprehodi. Zanj je simbol narisal Hoan Kosugi ob prvi izdaji Ryukyu Kempo l. 1922.

Po kitajski tradiciji tiger nikoli ne spi, zato Shotokanov tiger predstavlja stalno budnost gibajočega tigra in istočasno spokojnost mirnega duha, ki ga je Funakoshi doživljal med poslušanjem šuma pinij na Gori tigrovega repa.

tiger3

Zadnja posodobitev Ponedeljek, 03 Marec 2014 17:49